Sosyal Medya

Güncel

AB’den Yunanistan'a sınır uyarısı

Sığınmacı sorununa yönelik Avrupa Komisyonu hazırlanan raporda, Yunanistan’ın ‘AB’nin dış sınırlarını koruma görevi’ni ciddi şekilde ihmal ettiğini belirtildi.



Sputnik'te yer alan habere göre: Sığınmacı kriziyle ilgili bir rapor hazırlayan Avrupa Komisyonu, Yunanistan'ın ‘AB'nin dış sınırlarını koruma görevi'ni ciddi ÅŸekilde ihmal ettiÄŸini belirtti. Raporun onaylanması halinde AB, Yunanistan'ın sınırlarını korumak için bir eylem planı hazırlayacak.

Türkiye-Yunanistan sınırı ile Yunan adalarındaki sığınmacıların tahliye edildiÄŸi Kasım 2015'de elde edilen verileri deÄŸerlendiren Avrupa Komisyonu'nun raporuna göre, Yunan görevliler, sığınmacıların kayıt altına alınması ve parmak izlerini almada yetersiz kaldı. 

Raporu deÄŸerlendiren Avrupa Komisyonu BaÅŸkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis de“Taslak rapor, Yunanistan sorumluluklarını ihmal ettiÄŸini ve üstesinden gelinmesi gereken ciddi eksikliklerin yaÅŸandığı sonucunu ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Dombrovskis ayrıca, Yunanistan'ın Schengen bölgesinin sınırlarını kontrol almak için üç aylık süresi olduğunu belirtti.

BRÃœKSEL EYLEM PLANI HAZIRLAYABÄ°LÄ°R

Raporun AB'ye üye 28 ülkenin çoÄŸunluÄŸu tarafından onaylanması halinde, Brüksel yönetimi Yunanistan'ın sınırlarını, özellikle de Türkiye ile olan deniz sınırını, korumak için bir eylem planı hazırlayacak. 

BBC ise Yunanistan'ın üç ay içinde gerekli önlemleri almaması halinde, Schengen ülkelerinin sınırlarını geçici olarak kapayabileceÄŸine dikkat çekti.

Komisyon'un raporu, Yunanistan'ın AB'nin dış sınırlarını gerektiği şekilde korumadığı eleştirilerinin hemen ardından geldi. Son olarak Avusturya İçişleri Bakanlığı, Birlik'in sınırlarının kötü koruduğunu iddia ettiği Yunanistan'ın Schengen Birliği'nden ihraç edilmesini teklif etmişti.

‘AB YARDIM ETSÄ°N, SIÄžINMACILAR ERTESÄ° GÃœN TÃœRKÄ°YE'YE GÖNDERELÄ°M'

Bu arada Yunanistan Göç Politikalarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Yannis Muzalas, iltica baÅŸvurusu için uygun bulunmayan sığınmacıların Türkiye'ye geri gönderilmesi için AB'den destek istedi. 

Skai televizyonuna konuÅŸan Muzalas, Yunan adalarına kurulacak ve AB tarafından denetlenecek izleme merkezlerinin bu amaçla kullanılabileceÄŸini belirterek, bu sayede uygun bulunmayan sığınmacıların ‘ertesi gün' kiralanan botlarla Türkiye'ye gönderilebileceÄŸini savundu.

‘BÄ°ZE SÄ°YAHLARI GÖNDERMEYÄ°N'

Muzalas Parapolitika FM'e verdiği röportajda ise AB ülkelerinin sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi için verdiği sözlere uymadığını söyledi. Yunanistan'daki sığınmacılardan 930'unun yeniden yerleştirme için hazır olduğunu, bugüne dek ise sadece 200 sığınmacının AB ülkeleri tarafından kabul edildiğini belirtti.

Süreçteki gecikmenin nedeninin bazı AB ülkelerinden gelen ‘talepler' olduÄŸunu da kaydeden Muzalas, bir AB ülkesinin “Bize siyahları göndermeyin” dediÄŸini, bir diÄŸerinin de ‘beÅŸten fazla çocuÄŸu olan aileleri' kabul etmeyeceÄŸini söylediÄŸini aktardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.